Emekli statüsünde yer alan seçmen İstanbul’da son yapılan düzenlemelerle birlikte önemli çoğunlukta bir topluluğu ifade ediyor
SİZTEM İSTANBUL
İstanbul vizyonunda “SİZTEM İstanbul” mottosuyla Sn. Murat Kurum’un gösterdiği vizyon; verili, ikna edici, rasyonel, mantığa ve sahanın gerçeklerine dayalı bir yol haritası sunuyor. Akıl ve bilim’in yol göstericiliğinde 2028 ve 2034 hedefleriyle planlanan “SİZTEM İSTANBUL” İstanbul için çileye dönüşmüş trafik sorununu yürütülecek bütüncül düzenlemelerle %64 seviyesinden %40 seviyelerine kadar düşürmeyi planlıyor. Bu; bir vaadin ötesinde. Zira İstanbul'un hak ettiği akılcı bir planlama.
Sefaköy’ün, Cennet Mahallesi’nin Kronikleşmiş Trafik Sorunu İSTANBUL VİZYONU’nun en üst sırasında
Küçükçekmece “SİZTEM İSTANBUL”un Ulaşım planlamalarının tam ortasında yerini aldı. Sefaköy’de kangren hale gelmiş trafik sorunu seçim sürecinde Küçükçekmece’lilerden bize intikal eden önemli sorunların başında geliyordu. Ayrıca TEM otoyolu bağlantısı Basın Express yolunu Küçükçekmece’ye bağlayan bölgelerde üst geçit ihtiyacı, Söğütlüçeşme Kanarya bağlantısını kesen bir garip düzenleme “Söğütlüçeşme Kavşağı” da Sn. Murat Kurum’un İstanbul vizyonunda yol ve katlı kavşak düzenlemeleri başlığında yer aldı. Hepsinden önemlisi YENİKAPI SEFAKÖY- SEFAKÖY BEYLİKDÜZÜ METRO hatlarıyla Sefaköy’un kronikleşmiş trafik sorunu İSTANBUL VİZYONU’nun en üst sırasında. Bu hat aynı zamanda Cennet mahallesi ve Küçükçekmece duraklarını da içeriyor. Küçükçekmece’nin ihmal edilen ( Bitirilemeyen Halkalı Kirazlı Metrosu ) ulaşım sorununu birinci elden değerlendiren Sn. Murat Kurum’a Küçükçekmece’liler adına teşekkürlerimi bir kez daha arz ediyorum.
İSTANBUL VİZYONUNDA EMEKLİLER; “EMEK İSTANBUL”
Emekli statüsünde yer alan seçmen İstanbul’da son yapılan düzenlemelerle birlikte önemli çoğunlukta bir topluluğu ifade ediyor. Türkiye’nin Emekli Haritası’na göre beş emekliden biri İstanbul’da yaşıyor. Türkiye Emekliler Derneği’nin araştırmasına göre; İstanbul 2,6 milyon emekliyle Türkiye’de en fazla emeklinin yaşadığı şehir konumunda. Esasen giderek köyden beldeye, beldeden ilçeye, ilçeden ile ve ilden metropollere doğru göçen şehirli seçmen %90 seviyelerinde. Yani tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve İstanbul’da da şehirlileşen ve yaşlanma trendinde olan nüfus gerçeği var. Bu bağlamda Avrupa’da ve gelişmiş metropollerde Yaşlanan Nüfus’a yönelik ölçeklenmiş politikalar artık GENÇ SEÇMEN kadar önemli hale gelmiş durumda. Batı şehirlerinde yaşlanma eğiliminde olan nüfus; sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve sosyal katılımı içeren bir dizi faaliyetlerle sosyal politika çalışmalarına dahil ediliyor.
Yukarıda görüleceği gibi şehirleşen ve orta yaşlaşan hatta son düzenlemelerle birlikte eski dille “tekaüd” leşen (Emekli ve tekaüd sandığı) yeni seçmen kitlesinin ayrı bir politikalar dizisine dahil edilmesi gerekiyor. Seçim vaatlerinde genel eğilimin bir parçası olarak “GENÇ SEÇMEN” de toplanan dikkatlerin bu yöne çevrilmesi gerekiyor. Zira “Emekli Seçmen” in ihtiyaçları yalnızca en düşük emekli maaşının iyileştirilmesinden ibaret değil. Aşağıda dünyanın farklı bölgelerinde yürütülen politikaları bu bağlamda sıralamakta fayda var. Bu başlıklar’ın İSTANBUL VİZYONU’na “EMEK İSTANBUL” başlığında yalnızca emekli seçmenleri hedefleyen yeni politikalarla dahil edilmesi kritik öneme haiz. Potansiyel barındıran politikalar; Dünya şehirlerinde emekli ya da yaşlanma trendine haiz nüfus “sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve sosyal katılım, Üçüncü Çağ, Aktif Yaşlanma ve Kas-İskelet-Zihin sağlığının Korunması, Sosyal İzolasyonun giderilmesi, Güvenli ve Kaliteli Gıdaya erişim” başlıklarında birbirinden farklı bir çok politikayı içeriyor.
POLİTİKA (VAAT) ÖNERİSİ 1- EMEK İSTANBUL SAĞLIK VE SPOR KOMPLEKSİ
Yalnızca emeklilere özel hizmet verecek ve Artrit, Bağırsak sorunları, Demans, Depresyon ve anksiyete, Diyabet, Göz sağlığı, İşitme kaybı, Yüksek tansiyon, Menopoz, Osteoporoz, Mevsimsel duygudurum bozukluğu, Zona hastalığı, İdrar yolu hastalıkları, Diş bakımı, Parkinson, Alzheimer, Demans, Fizyoterapi, Kas ve İskelet Hastalıkları, İşitme Kaybı gibi yaşlanma trendi hastalıklarına özel olarak inşa edilecek sağlık kompleksi doğru bir politika olacaktır. Bilakis İstanbul’un yoğun nüfusuna bağlı olarak kamu hastahanelerindeki yoğunluk göz önünde bulundurulduğunda emekli seçmenin dikkatini ve ilgisini çekecek politikalardan birisi olma potansiyeli barındırıyor. Söz konusu merkezlerin barındıracağı Egzersiz Parklar, yaşlı insanların fiziksel fonksiyonlarını ve refahını iyileştirmek ve sürdürmek için etkili bir yöntem olabilir ve yaşlı insanlar için fiziksel aktiviteyi teşvik etmede önemli bir halk sağlığı altyapı yatırımı olabilir. Gelecekteki çalışmalar, programın daha geniş çapta uygulanmasına ve bu girişimin toplum için halk sağlığı yararı sağlayacak şekilde ölçeklendirilmesine odaklanmalıdır. Yine emekli vatandaşlara örneğin İstanbul’un kaplıca suyu barındıran “Esenyurt” ilçesinde böyle bir hizmet sunumu da fark teşkil edebilir.
POLİTİKA (VAAT) ÖNERİSİ 2- EMEK İSTANBUL GÜNDÜZ MERKEZLERİ
Bir diğer önemli politika emekli seçmen’in ( ya da yaşlanma trendine girmiş insanların ) sosyal izolasyondan ve “işe yaramazlık” duygusundan korunması. Bu amaçla kurulacak gündüz merkezleri Testler, Hafif egzersizler, Sanat ve El işi, Günlük geziler, Sabah aktiviteleri, Öğle yemeği toplantılarını içeren politikalar barındırıyor. Örnek merkezlerde yaşlı insanlar evlerinden araçla alınıyor ve merkezlerde sosyal izolasyondan korunma faaliyetlerine katılıyor. Ayrıca; Evde yardım, Evde Kişisel Bakım ve Gezen Eczacılar gibi hizmet sunanlar da mevcut. Gezen eczacılar Huzur evi ya da Bakım evlerine sevk nedeni olarak görülen “İLAÇ TAKİPLERİNİ” yerinde yapmak için sunulan en önemli hizmetlerden biri. Zira ilaç takibinin yapılmaması yaşlı insanların huzur evlerine mecbur hale gelmesinin nedeni olarak görülüyor. Ayrıca tek yaşayan, yaşamak zorunda kalan yaşlı insanlara yalnızca gündüzleri sunulan “BAKICI HİZMETİ” de önemli yer teşkil ediyor. Bu hizmetlerin tümü bölgesel olarak kurulan “Gündüz merkezleri”nden koordine ediliyor.
POLİTİKA (VAAT) ÖNERİSİ 3- EMEK İSTANBUL AKTİF ÜÇÜNCÜ ÇAĞ (İKİNCİ BAHAR) HİZMETLERİ
Aktif yaşlanmanın üçüncü evresi olarak görülen ( ikinci bahar olarak bildiğimiz) yaş gruplarına yönelik diğer politikalar “TURİZM”, “ÇİFTÇİLİK” başlığında odaklanıyor. “Seyahat Destek Programı”nda emekilik döneminde yurt içi ya da yurt dışı seyahatlerinin desteklenmesi yaygın politikalar arasında. Bununla birlikte Emeklilik sonrası “çiftçilik” yapmak isteyen ve ülkemizde de çokça görülen bu eğilim, yıllık hibe yardımlarıyla destekleniyor. Söz gelimi emeklilik sonrası çiftçilik yapmak isteyen vatandaşın ya da Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması ve tarım arazisi bulunması şartıyla yıllık giderlerinin sübvanse edilmesi bir başlangıç politikası olabilir. Ya da yurt içi- yurt dışı seyahatlerinin desteklenmesi de turizm’in önemli bileşenleri arasında görülüyor. Bu başlıkta anılacak diğer bir politika “sağlıklı ve güvenli gıdaya erişim”. Emek gıda bankaları gündüz merkezlerinde hastalığa göre belirlenmiş öğünler sunuyor. Öğle yemeği etkinliklerinde bu özel menülerden vatandaşlar yaranma imkanı buluyor.
Dünya’nın farklı şehirlerinde yürütülen politikalardan bir dizi öneri listeledim. İstanbul Vizyonu’na yakışan “EMEK İSTANBUL” vaatleri İstanbul’un yeniden planlı ve vizyoner günlerine erişimi için kritik gündemlerden birisi olacaktır.
Av. Mustafa Korkut
Comments